“Od stare vere Slovanov do vere v lastno moč je dolga pot”

fdsfsdfjgj
Slika s proslave (Vir: rtvslo)

Letošnja proslava ob državnem prazniku samostojnosti in enotnosti se je verjetno prvič poklonila koreninam slovenstva, ki segajo v čas pred prvimi zapisi v slovenskem jeziku poznanimi kot Brižinski spomeniki. Le ti so kljub svoji nesporni pomembnosti za Slovence še vedno dokument pokristjanjevanja in vsega kar je pri tem sledilo.

Proslava je na državnem nivoju prvič počastila tradicionalno duhovno kulturo Slovencev poznano kot stara vera. Proslava v režiji Nede R. Bric je tokrat predstavila slovanske bogove in se spomnila na karantansko zgodovino ter nato postopoma prišla do sodobne četrt stoletja stare slovenske države. V začetnem dialogu o nastanku sveta se prepozna kozmogonski mit in mit o prvem človeku, ki ga je zapisal Trdina. Pohvale je bil vreden tudi glasbeni del.

Kresnik svetlolasi, groma bog! Vedomec, ki vse vidi in vse ve. /…/ Za vero staro! Vse do knezov karantanskih!

Staroverci že leta opozarjamo, da je stara vera pomemben del naše kulture, zgodovine in ne nazadnje tudi identitete. Prav je, da se s svojo duhovno zgodovino poistoveti tudi država in stari veri da ustrezno mesto. Tokratna proslava ob državnem prazniku je prvi državotvorni korak v to smer. Drugi korak bo ustrezna predstavitev staroverstva v šolskih načrtih, na kar staroverci opozarjamo že vrsto let, saj se še vedno neustrezni, ponekod pa se zgodovina začne šele s krščanstvom. Šele ob spoznanju svojih pravih korenin in njihovo ustrezno ovrednotenje bo narodu in državi dalo samozavest in moč za nadalnje razvijanje.

Posnetek proslave je na voljo na spodnji povezavi (od 17:30):
http://4d.rtvslo.si/arhiv/proslave-in-slavnostne-seje/174445416

Advertisements

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s