V državnem svetu predstavljene teme starovercev

7. člen ustave – Kdo je/ni ločen in bolj/manj enak med enakimi?

V torek 13. grudna 2016 je Marko Hren v imenu verske skupnosti Upasana in Staroslavov hram na posvetu v državnem svetu predstavil vrsto tem povezanih s starovercih, ki se nanašajo neposredno na 7. člen ustave in temo posveta Kdo je/ni ločen in bolj/manj enak med enakimi?

Društvo Slovenski staroverci je skupaj z versko skupnostjo Upasana & Staroslavov hram v preteklosti poslala več dopisov na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v zvezi z našimi pobudi, da se popravi šolske načrte in vanje umesti tudi staro vero in slovanski mitologijo. Društvo je samo pregledalo obstoječe veljavne učbenike za zgodovino, kjer mrgoli napak, največkrat pa je stara vera enostavno izpuščena in se zgodovina začne šele s krščanstvom. Predstavljene so mnoge religije, ki so bile prisotne na današnjem ozemlju Slovenije, kakor tudi mnoge neevropske, manjka pa edino naša edina domorodna vera. Na nobenega od dopisov ministrstvo do posveta 13. grudna 2016 še vedno ni odgovorilo.

Upasana je na odgovorne inštitucije naslovila že celo vrsto dopisov o Muzeju Slovenstva, ki bi moral biti že leta postavljen v zgradbi Proštija na Blejskem otoku. Tudi tu se je verska skupnost srečevala z zavajanjem in odsotnostjo posluha. Vlada in Ministrstvo za kulturo tudi nista odgovorila na pobude za vzpostavitev mešane komisije za pregled vatikanskih arhivov za dokumente pokristjanjevanja slovenskega ozemlja.

Več o ostalih temah je na voljo na posnetku (od 41 minute dalje):

Advertisements

One thought on “V državnem svetu predstavljene teme starovercev

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s